dilluns, 16 de maig del 2016

L'ésser viu més gran del planeta

Avui us explicaré una gran curiositat!

Al contrari del que tothom pot pensar, l'esser viu més gran del planeta no és la balena blava, sinó un bolet: el fong sapròfit comestible Armillaria ostoyae (anomenat “bolet de la mel”) que viu a un parc nacional dels Estats Units.

Es va descobrir fa poc, i es va veure que de lo immens que era aquesta espècie de fongs, era el responsable de la mort de grans masses d'arbres perennes. Aquest fong medeix més de 5 km de llarg i s'estima que pot superar les 70000 tonelades.
Algunes varietats d'aquest fong es poden menjar, però s'ha d'anar en compte amb la cocció ja que poden tenir un lleuger efecte tòxim si no el cuines com cal

Uns silvicultors nord-americans van tallar un arbre infectat i hi van descobrir filaments extensibles de color blanc, anomenats micelis, en el seu interior.  Van recollir mostres del fong en diversos punts d'una àrea molt àmplia i al analitzar-los, van veure que compartien ADN, per tant formaven part del mateix organisme. 
Feia un temps ja s'havia trobat aquesta espècie a l'estat de Washington, pensant que era la única. Però aleshores experts van veure que si n'hi havia allà, també en podien ser els que havien trobat.
I efectivament, acabant amb el Bosc Nacional de Malheur a les Blue Mountains de l'est d'Oregó, n'hi havia un. Es creu que aquest fong cobreix una superfície de més de 890 hectàrees i podria tenir una edat de 2400 anys. 
L'Armillaria creix i s'estén principalment de forma subterrania, per això la major part de l'individu està sota terra i nosaltres no el podem veure. Alguns cops diurant la tardor, aquest espècimen envia alguns volets de color daurat a la superfície. 
Si els busques, probablement només trobaras un munt de filaments, més aviat discrets, molt diferents al bolet en si. Aquests filaments s'anomenen hifes i són més del 90% del cos del fong.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada