dimecres, 11 de maig del 2016

El virus Zika


El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va confirmar la setmana passada que s’havien diagnosticat dos casos del virus Zika al Principat, concretament dues dones sud-americanes que tenen entre 30 i 45 anys, que no estan embarassades i que, després de viatjar als països d’origen, a final d’any els van diagnosticar la malaltia.

Què és?

El virus Zika es transmès per una picada del mosquit Aedes (mosquit tigre). Et provoca febre, cruiximents i erupcions cutànies, però els efectes més greus són quan aquest virus passa de mare a fill afectant al fetus amb trastorns neurològics. S’ha detectat en la sang, la saliva, l’orina, el semen i la llet materna, però la possible transmissió a través de transfusions sanguínies, contactes sexuals o durant la lactància materna encara s’ha d’acabar d’estudiar. 


Quin origen té?
El virus va ser identificat per primer cop al 1947, en un riu d' Uganda, del qual ha agafat el nom.


Símptomes:

Els principals símptomes són  taques vermelles a la pell, taques als ulls, cruiximent, mal de cap i febre intermitent. També hi ha altres símptomes no tan freqüents, com ara edemes, mal de coll, vòmits, tos i presència de sang al semen. 
En general, els símptomes solen desaparèixer espontàniament al cap d’una setmana, tot i que els dolors en les articulacions poden durar fins a un mes.
És  una malaltia que no te tractament específic sinó simptomàtic. Els doctors catalans diuen que hi hagi calma, que Catalunya no té les condicions perquè aquesta malaltia es consideri endèmica. Simplement recomanen a les dones embarassades evitar els llocs de contagi com Amèrica del Sud i Central.

Té tractament o és mortal?
De moment no hi ha cap vacuna per combatre'l. Quan hi ha un cas sospitòs s'ha d'evitar el contacte amb l'insecte mentre hi hagi símptomes amb mosquiteres o amb repel·lents eficaços.
Que sigui mortal o no encara no ha estat confirmat. De moment el Ministeri de Sanitat del Brasil ha comunicat tres morts que podrien tenir relació amb el virus Zika: un noi de setze anys, un nadó i un home que també tenia la malaltia de lupus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada